- 0 kr
Ammoniakläckagedetektering i industriell kylteknik
Låga temperaturer måste skapas där livsmedel och drycker produceras, bearbetas eller lagras. Ammoniak används främst i industriell kylteknik, särskilt inom livsmedelsindustrin, av flera anledningar: energieffektivitet, lägre kostnader och miljövänlighet. Kylsystem som baseras på ammoniak (NH3, R717) är vanliga i applikationer som: livsmedelsbearbetningsanläggningar (slakterier, fiskfabriker, mejerifabriker, konservfabriker, etc.), bryggerier, tappningsanläggningar och kalla lagerlokaler.
Ammoniakläckor
Alla kylsystem som använder NH3 innebär en risk för läckage, och de vanligaste orsakerna till detta kan vara: korrosion, läckande ventiler eller driftfel. Eftersom ammoniak är giftigt vid låga koncentrationer och brandfarligt vid högre ppm-nivåer (klassificerat som B2L enligt risknivå), måste alla ammoniaksystem utformas med säkerheten i fokus. Detta är avgörande för snabb och exakt läckagedetektering och bidrar till:
Anställdas säkerhet och skydd mot exponering för höga koncentrationer.
Förebyggande av skador på systemet och på livsmedel som lagras i kylaren.
Minimering av produktionsstopp, oavsett om det är en verklig varning på grund av farliga koncentrationer eller ett falskt alarm.
Minskat behov av att fylla på kylmedel.
Regleringar
Industriella kylanläggningar måste följa riktlinjerna som anges i EN 378, vilket innebär detektering av ammoniakgas. Enligt denna standard är den låga risknivån för NH3 högst 500 ppm i volym, medan den höga risknivån är 30 000 ppm eller mer. För att säkerställa människors säkerhet måste även följande standarder följas:
EU-OSHA: högsta tillåtna korttids exponering för NH3 – 50 ppm.
WEL: 8-timmars exponering - 25 ppm (TWA).
Exponeringsgräns för 15 minuter - 35 ppm (STEL).
Beroende på anläggningens typ kommer specifika koder och regler att gälla för olika områden.
Maskinrum
Krav för detektering av kylmedelsläckor i maskinrum är tydligt definierade i EN 378-standarden. Sektion 9.1 i EN 378-3:2016 anger att "När koncentrationen av kylmediet kan överskrida den praktiska gränsen enligt EN 378-1:2016, Bilaga C, ska detektorer åtminstone aktivera ett alarm och, i fallet med ett maskinrum, nödfalls mekanisk ventilation." Den praktiska gränsen (eller förvarningsnivån) för R717-kylmedel är 500 ppm, och huvudalarmkoncentrationen är 30 000 ppm.
I Sektion 9.2 anges även att "Minst en detektor ska installeras i varje maskinrum eller i det utrymme som beaktas."
När det gäller kraven för gasdetektorer i maskinrum betonar EN 378-3:2016, Sektion 8.3, att de måste aktivera både ljudliga och visuella alarm både inuti och utanför det aktuella utrymmet (alarmer utanför maskinrummet kan installeras på en övervakad plats).
Kylda rum
Förutom att uppfylla alla ovanstående krav enligt EN 378, måste även säkerhetsstandarder för personal beaktas i kylda rum, såsom frysrum och kylförråd. För att skydda personalen och tidigt kunna upptäcka läckor i dessa utrymmen är det nödvändigt att mäta både höga och låga koncentrationer av ammoniak (25 och 35 ppm).
Enligt standarden ska ljudliga och visuella alarm finnas inne i de kylda rummen, men installation av larm utanför frysrum och kylrum är också vanligt. Detta är viktigt för att varna anställda som kan vara på väg in i potentiellt farliga områden.
Ett viktigt krav för gasdetektorer i kylda rum är att de på ett pålitligt sätt kan kontrollera en mycket giftig och farlig substans under ogynnsamma klimatförhållanden, såsom temperaturväxlingar eller hög luftfuktighet. Installation av Evikon MCI gasdetektorer är en effektiv metod för att snabbt upptäcka överskridna tröskelvärden och alarmera personalen. Den inbyggda uppvärmningselementet gör det möjligt för detektorerna att fungera vid temperaturer ner till -40℃ och förhindrar även att kondens bildas eller fryser på sensorn, vilket säkerställer precisa mätvärden.
Ventilationsledning
Utöver att detektera Ammoniak i maskin- och kylrum, rekommenderas det också att övervaka R717-nivåer i ventilationsledningar för att minska utsläpp i atmosfären. Vanligtvis sker läckage här på grund av övertryck på en säkerhetsventil, vilket leder till att ventilen öppnas. Genom att installera en NH3-gasdetektor kan personalen varnas vid förhöjda koncentrationer och snabbt vidta säkerhetsåtgärder för att undvika potentiellt farlig exponering för Ammoniak.
Bearbetningsområden
Alla utrymmen som är i bruk, såsom bearbetningsområden, behöver övervakas för låga Ammoniakkoncentrationer för att säkerställa personalens säkerhet och tidig upptäckt av läckor. Rekommenderade larmnivåer för dessa rum är 25 och 35 ppm.