- 0 kr
Avveckling 2G- och 3G-näten
Utfasningen av 3G-näten har redan påbörjats och sker succesivt över hela landet. 2G-nätet (det som ibland kallas GSM-nätet) kommer leva kvar i nuvarande form fram till slutet av 2025. Därefter kommer ingen utrustning som använder 2G-tekniken att fungera.
Varför släcker man ner ett fungerande mobilnät?
Vi hanterar mer och mer via mobilen och uppkopplade enheter. Vi ser på TV över mobila bredbandsuppkopplingar och använder oss av betalningslösningar i telefonen, verifiering via Bank-ID mm. Denna teknik kräver moderna, snabba och säkra kommunikationsnät som 4G och 5G. För att göra plats för den nya tekniken, krävs det att äldre teknik som 2G- och 3G-nätet fasas ut.
Telia släcker sitt 3G-nät före 2G-nätet. Övriga operatörer gör troligen på samma sätt. Det beror på att 3G fyller en begränsad funktion när vi har både 2G och 4G. Använder enheten 2G kommer den troligen att fungera som tänkt hela 2025, därefter går licenserna ut för operatörerna och näten släcks. Använder enheten 3G bör den bytas snarast då den succesiva nedsläckningen redan har påbörjats och hela näten troligen kommer att vara helt släckta under 2024.
För att klara övergången smidigt måste både abonnemanget och hårdvaran klara 4G eller till och med 5G. För mobiltelefoner är detta inget större problem då dagens telefoner redan är anpassade för både 4G och 5G. Kravet på hög dataöverföring för att snabbt kunna ladda hemsidor och titta på film direkt i telefon driver utveckling.
För fasta enheter som larm, porttelefoner, övervakning av undercentraler och andra så kallade IoT produkter är det lite annorlunda. För dessa enheter är dataöverföringen normalt liten och det har därför varit bäst att använda 2G som har lång räckvidd.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att värmestyrningar, larm och andra enheter som kommunicerar via GSM-nätet troligen kommer att fungera hela 2025 ut men att enheter som använder 3G kan sluta fungera redan idag.
Hör gärna av dig om du har frågor.