Krister

WiFi - vad är det?

Vi tar det från början: Vad står WiFi för, hur skriver man det och hur uttalas det?

WiFi är en förkortning av Wireless Fidelity. WLAN, Wireless Local Area Network, används normalt synonymt med WiFi men är inte begränsat till en specifik teknik.

På Wikipedia kan man läsa ”Wi-Fi ([ˈvifi] eller engelska: [ˈwaɪfi:], [ˈwaɪfaɪ])”. Vår tolkning är att det uttalas "vifi" på svenska och "waifai" på engelska. På svengelska blir det alltså ”wai-fi” eller "vi-fai". Oavsett vad ni väljer att använda brukar vi förstå vad ni menar.

Men hur skriver man då? WiFi, wifi, Wi-Fi eller wi-fi. Kanske finns ytterligare varianter. Organisationen Wi-Fi Alliance arbetat med målet att anpassa Wi-Fi till en global standard så det borde inte vara fel att använda Wi-Fi. Vi har valt WiFi, men jag tror att det ibland slinker igenom både ett och annat wifi och Wi-Fi i vår dokumentation. Hoppas ni har överseende med det. Även här brukar vi förstå er oavsett vad ni väljer att skriva.

Tekniken

WiFi utgörs av radiovågor på 2,4 GHz- eller 5 GHz-bandet. Utvecklingen av trådlös kommunikation har sedan starten på 90-talet gått mycket fort och vi har redan lagt flera standarder bakom oss. Hastigheten är idag närmare 100 gånger så snabbt som när tekniken introducerades. Lyckligtvis är standarderna kompatibla med varandra. Du kan alltså köpa en ny dator eller mobil och koppla upp mot din gamla router och tvärt om. Det är dock alltid den långsammaste enheten som bestämmer farten.

Hastigheten som den senaste tekniken medger gör det normalt helt onödigt med kabelanslutning. Förutom att det är skönt att slippa anslutningskablarna blir installationen snabb och snygg. Nu börjar även täckningen bli allt bättre och uppkopplingarna så stabila att allt fler väljer att ansluta sensorer och styrsystem i professionella applikationer via WiFi. En ökad efterfrågan har gjort att vi idag säljer flera system med WiFi.

Hur hänger Internet, router och mobil ihop?

WiFi är alltså endast den trådlösa kopplingen mellan en enhet som är ansluten till Internet. Det kan vara en router som är ansluten via fiber, kabel eller mobil uppkoppling via valfri mobiloperatör. I bilar, båtar och andra rörliga enheter är det vanligaste självklart uppkoppling med mobilt bredband, i flygplan, stora fartyg och på mycket avlägsna platser sker uppkopplingen normalt via satellit.

När du internetdelar din mobil möjliggör du helt enkelt anslutning för enheter som själva inte har koppling mot Internet möjlighet att ta emot och skicka data via din telefon.

Är WiFi säkert?

Du bör av flera skäl undvika att ansluta till öppna nätverk, alltså nätverk som inte skyddats med ett lösenord. Informationen som skickas kan enkelt följas av vem som helst och de ser då bl.a. vilka sidor du besöker och vilka inloggningsuppgifter du använder.

Om du behöver ange ett lösenord för att ansluta till ett WiFi-nätverk kan du räkna med att trafiken som skickas och tas emot är krypterad, det vill säga att den inte går (nåja, är betydligt krångligare) att avlyssna. Byt alltid lösenord på nya routrar, admin som både användarnamn och lösen är nästan som ett öppet nätverk.

Säkerhet mot intrång är av yttersta vikt i många applikationer, kontakta oss gärna så berättar vi mer och tar fram lösningar som motsvarar dina krav.