Krister

Gaslarm i parkeringshus

Många fordon drivs fortfarande av förbränningsmotorer som använder bensin eller diesel vilket innebär att giftiga gaser kan samlas i slutna utrymmen som parkeringsgarage, verkstäder och liknande anläggningar. Vid nyproduktion ska ventilationen projekteras så att höga koncentrationer av gaser vädras ut men vad händer vid .

Oavsett om garaget är nyproducerat eller äldre Ett effektivt sätt att hantera detta är att koppla ett gaslarms lägre larmnivå för styrning av forcerad ventilation och samtidigt installera siren/blixtljus till den högre larmnivån.

Vilka gaser är viktiga att mäta? Kolmonoxid (CO) är giftig och en av de mest kritiska gaserna att övervaka i slutna parkeringsutrymmen. CO är lukt-, färg- och smaklös och kan därför inte upptäckas utan teknisk utrustning. Den bildas vid ofullständig förbränning. Den maximala tillåtna korttidsnivån är 150 ppm.

Utöver CO är det ofta nödvändigt att mäta kvävedioxid (NO2), särskilt i anläggningar med många dieselfordon, eftersom NO2 är mycket giftig. Även om regler inte alltid kräver NO2-mätning, är det en viktig del av att säkerställa en säker miljö. Den tillåtna korttidsgränsen är 15 ppm.

Koldioxid (CO2) bildas vid fullständig förbränning och används fortfarande som en indikator för att bedöma luftkvaliteten, även om nivåerna i parkeringshus normalt inte är farliga. CO2-mätning hjälper till att indikera att många fordon (gas, bensin diesel) är i drift och andra farliga gaser kan finnas i luften.

Även laddning av batterier kan skapa farliga gaser. Laddning av truckar, sopmaskiner och liknande med den äldre typen av blybatterier bildar knallgas (vätgas, H2) som är mycket explosiv. Laddning av moderna bilar med litiumbatterier är låg. När ett batteri skadas kan det dock börja brinna. Förloppet är då ofta mycket snabbt med hög värmeutveckling och giftiga gaser som följd.

Riskreducerande åtgärder:

Skydd för besökare: Giftiga gaser i parkeringsgarage utgör en risk för alla besökare. Gasanalyser hjälper till att styra ventilationen och ger larm vid farliga nivåer, vilket skapar en tryggare miljö för alla. Mätning av CO, NO2 och CO2 bidrar till att hålla luftkvaliteten på säkra nivåer och förbättra inomhusmiljön. Vid laddstationer av fordon/utrustning med blybatterier bör skyddet kompletteras med larm för vätgas, H2.

Styrning av ventilation Att köra ventilationen för fullt 24/7 kostar både i drift och underhåll. En grundventilation kombinerat med aktivering via rörelse, portöppning eller liknande är i många fall tillfredställande. Kombineras detta med forcerad ventilation vid förhöjda gaskoncentrationer erhålls en kostnadseffektiv drift och effektiv ventilation. Vid driftstörning av ventilationen kan då gaslarmen även varna besökare om höga koncentrationer av farliga gaser.

För mindre garage och utrymmen kan ett gaslarm med fördel kopplas direkt mot ett blixtljus/siren medan en gaslarmscentral och ett antal gaslarm passar bättre i större anläggningar.